Geslaagde workshop “Verrot Lekker”

Op vrijdag 13 januari heeft Sandra Schuur, een van onze leden, de workshop “Verrot Lekker” gegeven. Sandra heeft haar bedrijf, SanVaria, aan huis. SanVaria kan jou helpen wanneer jij last hebt van buikklachten, want Sandra is orthomoleculair zelfzorg adviseur (zeg maar een voedingscoach). Het is haar visie dat gezondheid vanuit je buik komt en het is haar persoonlijke missie om herstel en gezondheid te bevorderen door het delen van haar kennis.

De avond werd geopend met een kopje koffie of thee. Vervolgens gaf Sandra een uitgebreide uitleg over fermenteren. Fementeren is feitelijk het gecontroleerd laten rotten van voedsel. Klinkt heel vies, maar veel producten die we dagelijks eten en drinken zijn gefermenteerd. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij yoghurt, kaas, bier, brood, tempé, wijn, zuurkool, kimchi, sojasaus, droge worst en azijn. Fermenteren is van oudsher een manier om voedsel te verduurzamen.

Tijdens de workshop is zuurkool gemaakt. Hoe gaat dit in zijn werk? Eerst de kool (rode of witte) in kleine stukjes snijden (gelukkig had Sandra een handige keukenmachine, dus dit was zo gepiept!). Vervolgens een beetje zout toevoegen en kneden maar. Na een aantal minuten komt er vocht vrij uit de kool. Je blijft een minuut of tien kneden en dan gaat de kool in een weckpot. Goed aandrukken en vervolgens moet je ervoor zorgen dat er voldoende druk in de pot ontstaat. Dit doe je door een diepvrieszakje te vullen met water en dit bovenin de pot te stoppen. Weckpot sluiten en nu maar wachten. Als alles goed gaat, hebben alle deelnemers eind februari (na zes weken) een heerlijke zuurkool. Met de recepten van Sandra lukt het iedereen om er een lekkere stamppot of salade van te maken. Al met al een geslaagde activiteit.

Sandra Schuur hakt witte kool

Foto’s van de activiteit

1 gedachte over “Geslaagde workshop “Verrot Lekker””

  1. De workshop was erg leuk om te geven! Wat mij betreft doen we dit vaker!

    Mocht je deze hebben gemist, of leer je liever bijvoorbeeld brood vervangen, kijk dan even op mijn website (www.sanvaria.nl). Hier vind je informatie over andere workshops die ik binnenkort geef!

Laat een reactie achter